Čo vám je bližšie? LEKÁREŇ alebo LES? Obetovať PENIAZE alebo ČAS pre zdravie?
Na našej planéte rastie množstvo rastlín, ktoré nám boli dané, aby sme ich využívali pre zdravie, teda vo svoj prospech. Poznáte jarné rastliny, ktoré vám napomôžu k jarnej očiste, alebo poznáte viac prípravkov na detoxikáciu z lekárne? Pozývam vás na prechádzku lesom, nazbierať si niečo, čo je zadarmo, bez vedľajších účinkov, stáť to bude iba váš čas. Vstúpte!
JARNÁ LIEČIVÁ LEKÁREŇ
PODBEĽ LIEČIVÝ
P ako preč s kašľom. Podbeľ obsahuje účinné látky (sliz a flavonoidy), ktoré napomáhajú rozpúšťať hlieny a zmierňovať zápaly. Zbierajú sa mladé žlté kvety, nie celkom rozkvitnuté, najlepšie v čase obeda.
Využitie:
Podbeľový čaj 2 čajové lyžičky zalejte 250 ml vriacej vody, nechajte 10 minút lúhovať, možno osladiť medom, pije sa 3x denne a je účinný pri rôznych typoch kašľa.
Obklady Čerstvo natrhané listy pomliaždite na kašu a priložte na tvár. Nechajte pôsobiť 15 – 20 minút. Čerstvé listy môžete vďaka vysokému obsahu zinku prikladať na zápaly kože a chronické rany. Listy a kvety podbeľa obsahujú triesloviny a antiseptiká, ktoré sú účinné pri liečbe zápalov kože uhrovitej pleti. [1]
BREZA BIELA
Jarná príroda nám neponúka iba byliny zo svojho bohatého sortimentu, ale aj stromy s liečivými účinkami, takou je aj breza. Isto poznáte brezové šampóny ale skúsili ste už brezovú vodu? Zber brezovej miazgy (tzn. brezovej vody alebo brezovej šťavy), je najhodnotnejšia ešte pred rašením listov. Do kmeňa brezy sa navŕta 1 -5 cm hlboká dierka. Do navŕtanej dierky sa vsunie hadička alebo rúrka, z ktorej potom voda odkvapkáva do nádoby. UPOZORNENIE: navrtávanie brezy kvôli získaniu miazgy je zakázané. [2] Preto je dobré ak vlastníte záhradu, mať vlastnú brezu. Ak prestane voda tiecť, ranu zacelíme stromovým balzamom a poďakujeme sa breze za alkalickú vodu.
Brezová šťava stimuluje rast buniek a spomaľuje starnutie. Štúdie vedené Janisom Ancansom z Rigskej univerzity tiež potvrdili antioxidačné vlastnosti. „Šťava z brezy nielen omladzuje, ale aj chráni bunky pred oxidačným stresom, pred ultrafialovými lúčmi a znečisteným ovzduším,“ uvádza sa v jeho štúdii. [3]
Ak nestihnete brezovú miazgu, breza nám ponúka listy, z ktorých si môžete pripraviť čaj. Pitím výluhu sa organizmus detoxikuje, prestáva viazať vodu, miznú opuchy. Ak ho ochutíte pár kvapkami čerstvej citrónovej šťavy, zlepšíte jeho chuť a zvýšite účinok. Čajová kúra prináša úľavu organizmu, podporuje vylučovanie usadenín z obličiek, čím pomáha aj činnosti srdca.
MEDVEDÍ CESNAK
Medvediemu cesnaku som venovala samostatný článok „Nezmeškajte sezónu medvedieho cesnaku“ ale pridávam ešte niečo…
Extrakt z cesnaku medvedieho
Aby sme mohli prijímať liečivú silu cesnaku medvedieho po celý rok, teda aj v zimnom období, vylisujeme z byliny šťavu a uložíme ju do chladničky (tesne pred kvitnutím). Rastlinné vlákniny a listové farbivá časom klesnú na dno a žltohnedá šťava sa nám postupne vyčíri. Šťavu treba spotrebovať do nasledujúcej jari. Šťava z listov má protiparazitárny, protibakteriálny a protiplesňový účinok. Látky, ktoré šťava obsahuje sa rýchlo dostávajú do krvi a s krvou sa roznesú do celého tela. Vydychujeme ich potom pľúcami a vylučujeme močom, stolicou i kožou. Organizmu pritom vôbec neškodia na rozdiel od mnohých, podobne účinkujúcich syntetických liekov. Celý organizmus nám prečistia a dezinfikujú. Šťavu z cesnaku medvedieho preto používame aj pri rôznych parazitárnych a infekčných ochoreniach tráviaceho alebo dýchacieho systému, pri črevných kataroch a hnačkách, pri zápaloch hrubého alebo tenkého čreva. Pomáha pri zápaloch dýchacích ciest, pri chrípke, účinná je na ekzémy infekčného pôvodu a na plesňové ložiská na koži. Ak nás šťava pri vonkajšom použití priveľmi štípe, môžeme ju zriediť vychladnutou prevarenou vodou, ale iba také množstvo, ktoré chceme použiť. Uskladnenú šťavu neriedime, pretože by sa mohla pokaziť. Zbierame do kvetu t.j. do konca apríla, podľa lokality zberu, pretože keď kvitne, účinné latky sa spotrebúvajú na tvorbu kvetov. [4]
ŽIHĽAVA
Na žihľave prírode nešetrila, je zdravšia ako špenát, preto patrí medzi najznámejšiu a najúčinnejšiu bylinu. Obsahuje vitamíny A, skupiny B a C, minerály, hlavne železo. Listy obsahujú množstvo chlorofylu, ktorý má protizápalový a hojivý účinok, preto je vhodné pridávať žihľavu do zelených nápojov smothie. Je to rastlina, ktorá najlepšie čistí krv. Zbierajú sa mladé časti rastlín, hlavne prvé 4 listy.
Využitie:
Žihľavový čaj: listy čerstvé alebo sušené sparíme vriacou vodou, necháme vyluhovať a pijeme počas 3 týždňoch.
Smothie: žihľava, banán, jablko, vlažná voda zmixujeme a máme vhodný nápoj na raňajky, ktorý aj zasýti.
Využitie v kozmetike: výluhom zo žihľavy si môžete oplachovať vlasy a pleť. Posilňuje vlasy a zvlhčuje pleť
PÚPAVA
Púpava obsahuje minerálne látky – hlavne meď, draslík, vápnik, sodík a mangán. Vhodná je aj pri cukrovke. Ale snáď najznámejší je účinok na podporu činnosti pečene, lebo má žlčopudné účinky a pozitívne pôsobí na metabolizmus. Odporúčajú sa najmä diabetikom, pretože namiesto škrobu obsahujú inulín, prirodzene sa vyskytujúci druh rozpustnej vlákniny s pozitívnym účinkom na hladinu cukru v krvi. Inulín okrem toho zvyšuje vstrebávanie vápnika a podporuje rast probiotických baktérií.
Všadeprítomná burina je doslova na zjedenie. Všetky jej časti – koreň, listy, stopky i kvety sú totiž jedlé.
Využitie je široké: Využíva sa celá rastlina od koreňa po kvet. Mladé stonky, avšak maximálne 6 ks denne a odvar z koreňa (1 lyžička na 2 dcl vody) napomáhajú pri očiste pečene a žlčníka. Známa je aj výroba púpavového medu, ale mňa veľké množstvo cukru v recepte odrádza od prípravy.
Mladé listy púpav obsahujú veľa vitamínu C, preto ich vyskúšajte v malom množstve do šalátov, namiesto rukoly, veď rukola bola vyšľachtená z púpavy. Vo vitariánskej kuchyni sa najčastejšie používajú zdravé listy (smothie) a kvety. Z mladých jarných listov je výborný šalát a korene sa pripravujú podobne ako špargľa. Pri odšťavovaní na princípe lisovania môžete použiť nielen nadzemnú časť rastliny, ale aj koreň. Púpava má, rovnako ako ostatné divoké byliny, niekoľkokrát vyšší obsah minerálov a vitamínov ako kultúrne plodiny. Bonusom navyše je, že nie je chemicky ošetrená. Nezbierajte ju však na poliach, prípadne na pastvinách medzi poliami, ktoré bývajú kvôli vyššiemu výnosu hnojené. [5]
Hluchavka biela a žltá
Nikto ju nepestuje, no i napriek tomu je rozšírená ako burina a pritom tie všetky buriny obsahujú pre nás viac prospešných látok ako pestované kultivary. Čaj z kvetov hluchavky pomáha pri bolestiach počas menštruácie. Prečisťuje krv, odstraňuje nespavosť z nervozity a je veľmi účinným liečivým prostriedkom pri rozličných ženských chorobách. Kvety a listy hluchavky žltej sa používajú pri podobných ťažkostiach, najmä pri zlom vylučovaní moču, bolestiach a pálení pri močení, pri ťažkom ochorení obličiek.
V jarnej lekárni nie sú žiadne rady čakajúcich pacientov, potrebujete iba košík, trpezlivosť a čas. Prajem vám príjemné prechádzky prírodou a hlavne radosť zo samoliečenia.
[1] Recepty z domácej lekárne, Fortuna libri
[2]http://survivor.sk/herbar-breza/
[3] http://plnielanu.zoznam.sk/c/2218/zazracna-brezova-stava-detoxikacny-a-omladzujuci-hit-z-lotysska
[4] http://www.zdravi-az.cz/Forum/viewtopic.php?f=23&t=152
[5]://www.vitarian.sk/clanky/vyziva/2013/pupava