Naše telo je zložené z neskutočného množstva buniek a každá bunka potrebuje kvalitnú výživu.

  1. Myslenie rozhoduje

Aj vo výžive platí pravidlo: čo zasejete, to budete i žať.  Myšlienky, jednania, neschopnosť odpustiť, emócie, ktoré prežívame, ovplyvňujú naše zdravie.

  1. Vyhoďte sa von

Keď trávime čas vonku, okysličuje sa náš mozog, v lese nie sme podráždení a spolu s kyslíkom prijímame aj vitamín D, ktorý je veľmi dôležitým vitamínom. Ako hovorili naše babky, tam kde nechodí slnko, chodí lekár.

  1. V črevách sídli smrť!

Prvým, čo by ste mali urobiť pri každej chorobe, je vyčistiť „kanalizáciu“, naštartovať mechanizmy vylučovania tak, aby správne pracovali. Odstránenie zápchy, kvasiniek Candida a plesní je polovica úspechu. Dostatočný príjem vlákniny zo surovej zeleniny a ovocia či listovej zeleniny pôsobí ako metla na naše hrubé črevo a správna kombinácia jedál nezanechá v čreve nestrávené zvyšky, ktoré sú živnou pôdou pre parazity.

  1. Voda naša každodenná

Dostatočný a pravidelný príjem čistej vody je tajomstvom zdravia a dlhovekosti. Káva, sladený čaj, diétne nápoje, džúsy, pivo a mnoho ďalších nápojov sa nepovažujú za „zdravú vodu“. Ak už pijeme, tak nie počas jedla, lebo tým sa riedia tráviace šťavy a predlžuje trávenie.

  1. Zvyknite si na nevarené

Je všeobecne známe, že surová zelenina a ovocie sú pre človeka nenahraditeľné. Ale zelená zelenina vyhráva. Zelené rastliny sú bohaté na chlorofyl. Molekula chlorofylu pripomína molekulu hemoglobínu v ľudskej krvi. Takže jedením zelenej surovej zeleniny si dávkujete transfúziu krvi. Snažme sa zjesť  pri každom jedle niečo surové,  zlepší sa trávenie a surové jedlo je výrazne bohatšie na živiny, tým sa človek rýchlejšie nasýti.

  1. Odstráňte prekyslenie organizmu.

Naše telo sa snaží 24 hodín denne udržať acido-bazickú rovnováhu, tzn. pomer kyselín a zásad v takom pomere, aby bolo pH našej krvi v rozmedzí od 7,36-7,44. Ak je kyselín prebytok, telo umelo zachytáva tuk, aby kyseliny niekde uložilo ako „ nebezpečný odpad“. Prekyslenie organizmu je najčastejšia príčina všetkých chorôb. Medzi najviac prekysľujúce potraviny patrí cukor, ocot, káva, Cola, biela múka.

  1. A dosť!

Prejedanie – aj to najzdravšie jedlo škodí, ak z neho zjeme viac než nám dobre padne. Preto platí pravidlo: Zdravší je ten, kto je malé porcie hoci „nezdravej stravy“, ako ten, kto je veľké objemy naraz. Samozrejme, dôležité je i dôkladné požutie potravy. „Mierny človek má zdravý spánok, spí až do rána a v radostnej nálade.  Nespavosť, podráždenú žlč a trápne bolesti má iba nenásytník“ .  (Sir 31, 23-25).

  1. Jedzte viac tukov – náš organizmus potrebuje tuky a to hlavne tie „dobré“, nenasýtené nachádzajúce sa v rastlinných olejoch za studena lisovaných, avokáde, orieškoch, kakaovom masle, studenovodných mastných rybách
  1. Pšenica – ako novodobá droga

Pšenica, geneticky pozmenená plodina, bola už toľkokrát prešľachtená, že so svojou pôvodnou predchodkyňou už nemá nič spoločné. Snahou pestovateľov zvyšovať výnosy šľachtením a hybridizáciou, sa pre ľudí stala pšenica toxínom. Pšeničnému problému sa podrobne venuje kniha amerického kardiológa W.Davisa Život bez pšenice, ktorý odporúča svojim pacientom vysadiť  pšenicu na 2 týždne a sledovať zlepšujúci sa zdravotný stav.  Aký negatívny vplyv na naše zdravie majú výrobky z pšenice sa dočítate v článku o pšenici.

10. Doprajte si dostatočný spánok a pohyb

Počas spánku sa nervový systém nabíja ako baterky, obnovuje sa jeho životná sila a vytvárajú sa energetické zásoby na nasledujúci deň. Preto je spánok a odpočinok dôležitý, lebo sa regeneruje nervová sústava. Nemožno si dovoliť „vyprovokovať“ nervový systém povzbudivými prostriedkami (káva, energetické nápoje) k vyšším výkonom, keď on potrebuje odpočinok. Primeraný pohyb, fyzická záťaž posilňuje kosti, svaly a srdcovo-cievny systém. Každý si je vedomý, aký je pohyb dôležitý.

 

Takže (ne)varte s láskou a snažte sa o pestrosť jednoduchých jedál. Nech sa všetko medzi vami deje v láske (1 Kor16,14)