Plnka je z mandlí, cesto z vlaš.orechov
2 šálky orechov (vlašské orechy, mandle… cez noc namočené) 1 šálka datlí, 4 polievkové lyžice kakaového prášku alebo karobového prášku, troška vanilkovej esencie, alebo vanilky umletej (lusk vanilky popučiť v mažiari).
V kuchynskom robote všetko zmixujeme. Vhodnú nádobu vystelieme papierom na pečenie a vtlačíme tam cesto a necháme postáť v chladničke. Potom navrstvíme plnku, posypeme kakaom a pokrájame.
Plnka:1 a pol šálky kešu (2 hod. namočené) alebo olúpané mandle, pol šálky vody, 2 poliev.lyžice PL medu, 3 PL kokosového oleja (dostať v bioobchode), 1čajovú lyžičku vanilkového extraktu, štipka soli.
Všetko zmixovať na homogénnu zmes a namiesť na koláč. Mixovať sa môže v mixéri, ale stále treba stierať steny, ale lepšie je to v kuchynskom robotovi kde sú nože v tvare písmena S.
Tento je s kešu orieškami v plnke a v ceste je viac kakaa.